larissa.news10@gmail.com

28/1/11

Ευτυχώς που μας πήραν τους Μεσογειακούς


Αυτό που θα έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση αλλά δεν το τόλμησε, επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και τη σύγκρουση με κάποιους ελάχιστους σε Βόλο και Λάρισα που ήθελαν διακαώς τους Μεσογειακούς Αγώνες το έκανε χθες η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ),  που αποφάσισε να αφαιρέσει από την Ελλάδα τη διοργάνωση. 



Η ΔΕΜΕ μετά από την πρόσφατη συνάντησή της με τη διυπουργική επιτροπή κατά τη διάρκεια της οποίας της έγινε γνωστό ότι θα μειωθεί δραστικά ο προϋπολογισμός των αγώνων χωρίς όμως να υπάρξει κίνδυνος για την ποιότητα των αγώνων, αποφάσισε χθες ότι με το νέο μπάτζετ αγώνες δεν γίνονται. Ηθελε φαίνεται να πατήσει στην πλάτη των Ελλήνων που έχουν υποστεί τόσες θυσίες για να συνεφέρουν τα οικονομικά της χώρας για να αναβαθμίσει τους αγώνες χωρίς όμως να προσφέρει μια προοπτική ανάπτυξης για την περιοχή διοργάνωσής τους.

Μια απλή ματιά σε κάποιες από τις διατάξεις της σύμβασης που είχε υπογράψει η οργανωτική επιτροπή και φαινόταν στο αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο (Ιανουάριος 2009), δείχνει ότι η ΔΕΜΑ ακόμη και σήμερα που η ελληνική κυβέρνηση κόβει μισθούς και συντάξεις επέμενε στο να διατηρηθούν κάποιες δεσμεύσεις που παραπέμπουν σε διοργανώτρια χώρα επιπέδου Μπαχρέιν και βάλε.
Εχουμε και λέμε λοιπόν. Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου η διοργανώτρια χώρα αναλαμβάνει την κάλυψη των ταξιδιωτικών εξόδων του συνόλου των αθλητών, των συνοδών και επισήμων που απαρτίζουν τις αποστολές των χωρών, με στόχο να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή διακεκριμένων και υψηλού επιπέδου αθλητών, τη δωρεάν παροχή οκτώ κατοικιών στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση και αναβάθμιση των Αγώνων, καθώς και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και οργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕΜΑ) είναι να παρασχεθούν τρεις από τις προαναφερθείσες κατοικίες στους καλύτερους αθλητές της διοργάνωσης.
Επίσης οι διοργανωτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση ανακήρυξης των κατόχων μεταλλίων σε επίτιμους δημότες του Βόλου και της Λάρισας, αλλά και την υποχρέωση απόδοσης των ονομάτων των κατόχων χρυσών μεταλλίων σε κεντρικές οδούς του Βόλου και της Λάρισας.
Επίσης θα πρέπει να αναλάβουν τη διεξαγωγή του Youth Camp, στο οποίο καλούνται νέοι από τις χώρες της Μεσογείου για να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα ενδιαφέροντος. 
Η Οργανωτική Επιτροπή θα καλύψει τα ταξιδιωτικά έξοδα και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων, ενώ παράλληλα θα φροντίσει να υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογική υποδομή και ειδικό Σχέδιο Ασφάλειας.
Αναφορικά με τη διαμονή κατά τη διάρκεια των Αγώνων από τη Σύμβαση της Πεσκάρα (2007) προβλέπεται ότι η Ο.Ε.Μ.Α. θα αναλάβει κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όλα τα έξοδα διαμονής των τιμώμενων μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με ένα προσκεκλημένο, και των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών – μελών της Δ.Ε.Μ.Α. με ένα προσκεκλημένο, καθώς και τα έξοδα διαμονής ενός προσκεκλημένου για κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Μ.Α. και για κάθε πρόεδρο των επιτροπών της Δ.Ε.Μ.Α.
Η  Ο.Ε.Μ.Α. θα αναλάβει επίσης τα έξοδα διαμονής των Προέδρων των Μεσογειακών Ενώσεων /Συνομοσποδιών προσκεκλημένων από τη Δ.Ε.Μ.Α.
Επιπλέον, η Ο.Ε.Μ.Α. οφείλει να αναλάβει τα έξοδα διαμονής πενήντα δύο προσκεκλημένων της Δ.Ε.Μ.Α.
Η  Ο.Ε.Μ.Α. αναλαμβάνει, κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, όλα τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής στους χώρους των Αγώνων κάθε τεχνικού εκπροσώπου των F.I. και κάθε προέδρου των  Εξεταστικών Επιτροπών σύμφωνα με τις αθλητικές αρχές.

Μετακινήσεις ΔΕΜΑ κατά τη διάρκεια των Αγώνων
Από τη Σύμβαση της Πεσκάρα επίσης προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια των Αγώνων, η Ο.Ε.Μ.Α. προσφέρει ένα αυτοκίνητο με οδηγό στη διάθεση:
- κάθε μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δ.Ε.Μ.Α., κάθε τιμώμενου μέλους της Δ.Ε.Μ.Α., κάθε μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των χωρών – μελών της Δ.Ε.Μ.Α.,

- του προέδρου και κάθε μέλους των επιτροπών της Δ.Ε.Μ.Α.,

- του προέδρου και του γενικού γραμματέα κάθε Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής-μέλους της Δ.Ε.Μ.Α. και κάθε προέδρου των F.I. των οποίων το άθλημα είναι εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων.
Συνολικά προβλεπόταν η ενοικίαση 250 αυτοκινήτων με τους οδηγούς τους, εκτός βέβαια από τα 250 λεωφορεία για τις μετακινήσεις αθλητών, προπονητών, κριτών/διαιτητών κ.λπ.

Δικαιολογημένα αναρωτιέται λοιπόν κανείς πώς είναι δυνατόν μια χώρα που χρωστά σε όλο τον κόσμο, κόβει μισθούς και συντάξεις και κινδυνεύει με χρεοκοπία να διοργανώνει αγώνες με τέτοιες παροχές, χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζει κάποια αναπτυξιακή προοπτική.

Καλά έκαναν λοιπόν και μας τους πήραν και ίσως είναι ώρα να αναζητηθούν ευθύνες από όλους εκείνους που το 2007 υπέγραφαν τέτοιες συμβάσεις.

5 σχόλια:

  1. akrivws. oi ypefthinoi tis paroligon tragwdias pou tha mporouse na kostisei polla se mia olokliri xwra gia to kapritsio kai oxi mono kapoiwn tha prepei na eksigisoun aytous tous orous! eytyxws agwnes telos! tha prepei na panigirizei o ellhnikos laos!!! oloi thymomaste thn katantia pou prokalesan oi olympiakoi!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι όλοι θυμόμαστε την κατάντια που προκάλεσαν οι Ολυμπιακοί στην Αθήνα. Καινούριο τραμ, ηλεκτρικός, προαστιακός, επεκτάσεις μετρό, αττική οδός, Ολυμπιακό στάδιο και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα που όπως φαίνεται έστειλαν την Αθήνα πολλά χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δε συμφωνώ με καμία από τις δαπάνες για μετακινήσεις και παραμονή των αποστολών που θα συμμετείχαν στους αγώνες κι ακόμα περισσότερο της ΔΕΜΑ, αλλά για μία και μοναδική φορά στην ιστορία όλη η υπόλοιπη Ελλάδα θα πλήρωνε για έργα που θα γίνονταν στη Λάρισα και στο Βόλο... Έτσι γι'αλλαγή επειδή εμείς είμασταν πάντα μέσα σε αυτούς που πλήρωναν και όχι σε αυτούς που τα έτρωγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς τη γλυτώσαμε!!! Και ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό!
    Έχετε σκεφτεί πόσο άδικα πήγαν όλα αυτά τα έξοδα που έγιναν για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ,αφού ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός μελλοντικής χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων,οι οποίες καταστρέφονται από την εγκατάλειψη και τη μη συντήρηση τους;
    Τα παιδιά χρειάζονται οργανωμένους χώρους άθλησης με σύγχρονες προδιαγραφές, η Λάρισα δεν τους διαθέτει,ίσως να τους αποκτούσαμε με την ανάθεση αλλά η ιστορία θα επαναλαμβανόταν... έχω την εντύπωση! Η συντήρηση τέτοιων χώρων είναι δαπανηρότερη της κατασκευής...και το ταμείον είναι μείον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να και μια καλή είδηση. Σχεδόν δύο χρόνια έχω να ακούσω κάτι καλό. Όσο για τον purplelion, ένα έχω να πώ. Να δωσουμε ένα ραντεβού στις εγκατάστασεις του Ελληνικού (στα γήπεδα του μπέιζμπολ), στον Σχοινιά, στην Καλλιθέα και στο γήπεδο Tae kwo Do για να δεί και μόνος του την κληρονομιά των Ολυμπιακών αγώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ'ότι φαίνεται εκτός από εμένα που έχω το θάρρος της γνώμης μου όλοι οι υπόλοιποι προτιμούν να δημοσιεύουν τις απόψεις τους υπό την ασφάλεια της ανωνυμίας. Κι έτσι δεν μπορώ να απευθυνθώ σε κάποιον συγκεκριμένα γιατί όλοι οι υπόλοιποι που συμμετέχουν στη συζήτηση έχουν το ίδιο όνομα! Τεσπα... Εκτός από τα γήπεδα στον Σχοινιά και στην Καλλιθέα στην Αθήνα έμειναν άλλα μεγάλα έργα (τραμ, αττική οδός κλπ) χάρη στα οποία η πόλη άλλαξε φυσιογνωμία. Και για όσους νόμιζαν ότι τα λεφτά εξοικονομήθηκαν, αν πιστέψουμε το σημερινό φύλλο της Ελευθερίας απατούνται. Το κράτος εγγυάται τα 69 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για τη διοργάνωση των special olympics στην Αθήνα σε λίγους μήνες, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί το διπλάσιο ποσό για τον Βόλο και τη Λάρισα για αγώνες που θα γίνονταν σε 2 χρόνια όταν υποτίθεται ότι θα έχουμε βγεί από την κρίση και θα είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Απλά κόβονται κονδύλια από την επαρχία για να διατεθούν στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή