larissa.news10@gmail.com

21/9/11

Ημέρα χωρίς απορριμματοφόρα

Όπως είναι γνωστό, η εβδομάδα που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί πανευρωπαϊκά ως «Εβδομάδα Μετακίνησης», με αποκορύφωμα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο». Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα αλλά και τα πόδια τους.
   Στο γειτονικό Βόλο για παράδειγμα, η δημοτική αρχή της πόλης έχει προγραμματίσει τον αποκλεισμό του κέντρου της πόλης για τα αυτοκίνητα (με εξαίρεση τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί) για τις ώρες 09:00 -12:00, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες της πόλης, χωρίς εισιτήριο.
   Το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μαθητών στον Αγ. Νικόλαο, με τα ποδήλατα τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ποδηλατοπορεία στο αποκλεισμένο από τα αυτοκίνητα κέντρο της πόλης. Επίσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργανώνει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στα σχολεία. Και στα Τρίκαλα, ο δήμος σε συνεργασία και το Αστικό ΚΤΕΛ, διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις.
   Όλα αυτά βέβαια, συμβαίνουν σε πολιτισμένες πόλεις που έχουν δημάρχους με επίπεδο, κουλτούρα και συγκεκριμένο προσανατολισμό. Εμείς εδώ στη Λάρισα, είμαστε άξιοι της ψήφου μας κι έτσι καταντήσαμε να καμαρώνουμε (πανάθεμα μας) για το δικό μας σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, που είναι η «Εβδομάδα Παζαριού»: λουκάνικο, κιλότες, μπαλαρίνα και χαλβάς. Σκεφτείτε το λίγο, μια ολόκληρη γενιά Λαρισαίων (25-35 ετών) μεγάλωσε, βλέποντας ως τη μεγαλύτερη εκδήλωση της πόλης, το παζάρι. Ω, τι κατάντια!
 
 Ο δήμος Λαρισαίων, έχει καθιερώσει, εδώ και λίγες εβδομάδες, τις «μέρες και νύχτες χωρίς απορριμματοφόρα» κι έτσι, η πόλη βρωμάει, οι πλατείες γέμισαν σκουπίδια και ποντίκια, οι συνοικίες παρατημένες, αλλά εμείς είμαστε ευτυχισμένοι αφού… αρχίζει το παζάρι.

Κάθε Πέμπτη βράδυ, η πόλη κατακλύζεται από ποδήλατα, αλλά ο δήμαρχος τα παρατηρεί με την ίδια απορία που κοιτάει η αγελάδα το τρένο. Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι Λαρισαίοι κυκλοφορούν στο κέντρο με το ποδήλατο, αλλά δεν βρίσκουν ειδικούς χώρους να το κλειδώσουν. Μικροί μαθητές χρησιμοποιούν το Αστικό ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις τους, αλλά ο οδηγός τους ανακρίνει για να τους εκδώσει, με χίλια ζόρια, μισό εισιτήριο. Λάρισα 2011, ευρωπαϊκή πόλη χωρίς αυτοκίνητο…

Αυτός είναι ο πολιτισμός της Λάρισας; Αυτή είναι η κουλτούρα των Λαρισαίων; Αυτό μας αξίζει τελικά;
Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ποδηλάτες της Λάρισας, μια αυθόρμητη κίνηση που εξελίσσεται σε πραγματικό κίνημα της πόλης, που με διάφορες εκδηλώσεις θα δώσουν νόημα στη συγκεκριμένη μέρα.
Εμείς προσκαλούμε όλους τους Λαρισαίους, να κυκλοφορήσουν αύριο από το πρωί, με τα ποδήλατα τους. Ας αφήσουν μια ολόκληρη μέρα το αυτοκίνητο στο σπίτι. Ας «αδειάσει», αύριο, η πόλη … Μήπως και ξυπνήσει επιτέλους και ο Δον Τζανακούλης, αν έχει ξεμπερδέψει βέβαια, με τον τρύγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου