larissa.news10@gmail.com

3/8/11

Το ονοματάκι σας;

γράφει ο pitsirikos
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εξήγγειλε νομοθετικά μέτρα για τη δυνατότητα ταυτοποίησης των διαχειριστών στα ελληνικά ιστολόγια, όπως και την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Πολύ φιλόδοξες εξαγγελίες από έναν υπουργό Δικαιοσύνης που δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο επειδή φοβάται τους πολίτες – μάλλον θα τον βόλευε πολύ να είναι ανώνυμος.
Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε ότι «το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους» αλλά ο ίδιος μόνο με κουκούλα μπορεί να βγει έξω. Όχι, δεν είναι γελοίος. Το θέμα της άρσης της ανωνυμίας των μπλόγκερ έχει αρχίσει να με κουράζει. Έξι χρόνια πάει και έρχεται. Ας το ψηφίσουν επιτέλους να τελειώνουμε. Να το κάνουν και στις εφημερίδες -σύντομα, όμως, πριν κλείσουν-, ώστε να μάθουμε επιτέλους πώς ονομάζεται ο Αρκάς.


Για το θέμα της άρσης της ανωνυμίας στα μπλογκ τα έχω γράψει επανειλημμένως και έχω τονίσει την ανάγκη για άρση της επωνυμίας και όχι της ανωνυμίας στη χώρα μας.

Καταλαβαίνω την αμηχανία των κυβερνήσεων μπροστά στα μπλογκ. Πάντα, οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ελέγχουν όλα τα μέσα. Κι ενώ είναι εύκολο να ελέγχεις καμιά σαρανταριά εκδότες -ταΐζοντάς τους συνέχεια-, είναι πρακτικά αδύνατο να εξαγοράσεις εκατοντάδες χιλιάδες μπλόγκερ (που είναι και εκδότες).

Κάποιοι σήμερα θέλουν να ρυθμίσουν τα μπλογκ, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια άλλη ρύθμιση: οι περισσότερες εφημερίδες βλέπουν τις κυκλοφορίες τους να μειώνονται δραματικά και πάνε για λουκέτο. Οι πολίτες ρυθμίζουν τα ΜΜΕ και οδηγούν στο κλείσιμο αυτά που κρίνουν πως δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Πριν από 4-5 χρόνια, πολλοί δημοσιογράφοι αρθρογραφούσαν με πάθος στις εφημερίδες για το φαινόμενο των μπλογκ και κατέληγαν στο συμπέρασμα πως τα μπλογκ είναι μόδα και θα περάσει. Σήμερα τα μπλογκ είναι δεκάδες χιλιάδες και οι εφημερίδες –τουλάχιστον όπως τις ξέραμε- είναι μια μόδα που πέρασε. Στο καλό.

Δεν μπορεί να είναι μόδα η ελευθερία της έκφρασης. Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι θα ζήσουν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Κι όσοι προσπαθήσουν να τους ρυθμίσουν θα απορρυθμιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου