larissa.news10@gmail.com

3/8/11

Να τα, να τα...

Εκατομμύρια ευρώ της ΔΕΥΑΛ στην Proton Bank (kosmoslarissa.gr)
Σημαντικά κεφάλαια από το αποθεματικό της εταιρείας έχει τοποθετημένα στην κλυδωνιζόμενη Proton Bank η ΔΕΥΑΛ. Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ και προέρχεται από την φορολόγηση των Λαρισαίων δημοτών υπέρ του παλιού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο όμως για πολλά χρόνια ο δήμαρχος κ. Τζανακούλης δεν πλήρωνε, χωρίς βέβαια να επιστρέψει ποτέ τα χρήματα αυτά στους καταναλωτές… Οι τελευταίες εξελίξεις στην συγκεκριμένη τράπεζα εγείρουν πάνω απ όλα θέμα ασφάλειας των χρημάτων της δημοτική επιχείρησης μετά την επέμβαση της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος που διαπίστωσε υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ και έλαβε μέτρα κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των επτά μελών του διοικητικού συμβουλίου.




Πέραν αυτών, χθες ήρθε στη δημοσιότητα ένα επιπλέον στοιχείο που εντείνει την ανησυχία για την φερεγγυότητα της τράπεζας: Είναι το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με ημερομηνία 14/7/2011 και τίτλο «Πρακτικό Δημοπρασίας με ημερομηνία για τοποθέτηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου» για κατάθεση ύψους 100 εκ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Γενικού Λογιστηρίου, για μια ημέρα, από το οποίο προκύπτει η άρνηση δύο υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Δ49 που υπογράφουν στο πρακτικό της εν λόγω έκτακτης κατάθεσης των 100 εκατ. ευρώ στην Proton, σημειώνοντας ότι διαφωνούν με τη διενέργεια της έκτακτης τοποθέτησης. Πρόκειται για το διευθυντή Στ. Μαραβελάκη και τον εισηγητή Κ. Αναγνωστόπουλο που αιτιολογούν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι διαφωνούν επειδή:

α) «υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων) που έχει θεσπισθεί, κατά 92 εκατ. ευρώ,

β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε το ποσό των 65 εκατ. ευρώ λήξης 14/7, ενώ μας ειδοποίησε για την αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ λήξης 15/7/2011 (σ.σ. από προηγούμενες καταθέσεις, όπως θα δείτε παρακάτω),

γ) φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα, με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω».

Κατόπιν αυτών τίθεται ευθέως το ερώτημα πόσα χρήματα συνολικά έχει κατατεθειμένα η ΔΕΥΑΛ στη συγκεκριμένη τράπεζα και κάτω από ποιες διαδικασίες επέλεξε να τα τοποθετήσει σε αυτή.

Με την ευκαιρία καλό θα ήταν ο κ. Τζανακούλης να ενημερώσει τους Λαρισαίους πολίτες πόσα είναι τα κεφάλαια του αποθεματικού της και που βρίσκονται. Διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλα τα λεφτά της Δημοτικής Επιχείρησης κατευθύνονται τελευταία σε πολύ μικρές τράπεζες που καίγονται για ρευστό…

1 σχόλιο:

  1. Δεν ρίχνετε και καμιά ματιά, κατά ΕΠΑ μεριά? Εκεί να δείτε καταθέσεις στη PROTON από Επιτροπή Διαχείρισης Διαθεσίμων και στην οποία φυσικά συμμετέχει ο ... ποιός λέτε? Μπράβο το βρήκατε ... Είναι και ¨κεί μέλος του ΔΣ, όπου ποτέ δεν είναι παρών. Ενώ στην αναφερόμενη .. Επιτροπή ΔΔ? Πάντα παρών. Τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια είπατε ...?
    Γιαυτό θαυμάζω τους Συμπολίτες Λαρισαίους ψηφοφόρους του. Για τη ... κρίση τους και μόνον ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή