larissa.news10@gmail.com

4/5/11

… για να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια!

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία μας έστειλε αναγνώστης του ιστολογίου μας για το θέμα της απευθείας ανάθεσης έργου  από την ΔΕΥΑΛ:
Τα έργα της ΔΕΥΑΛ, που έχουν δημοπρατηθεί έως τώρα και κατασκευάσθηκαν, έχουν εργολαβική έκπτωση πάνω από 50%. Το έργο της ανάθεσης στην πρώτη δημοπράτηση, στις 16 Νοεμβρίου 2010, (δύο μέρες μετά τις Δημοτικές εκλογές, δημοπρατήθηκε με έκπτωση 17% και εγκρίθηκε από το ίδιο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, χωρίς να αναρωτηθούν οι κ.κ. την μεγάλη διαφορά έκπτωσης από το προηγούμενο δημοπρατημένο έργο το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου που είχε έκπτωση 57%. Ίδιο περίπου αντικείμενο ίδιες τιμές τιμολογίου, αλλά η διαφορά μεγάλη. 40% επί ΄1,800,000 είναι πολλά τα λεφτά! Ίσως μετά την παγωμάρα των εκλογών δεν το πήραν είδηση και στην αντιπολίτευση. Ευτυχώς έγινε κάποιο τυπικό λάθος στην δημοπράτηση, το αντιλήφθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακύρωσαν την δημοπρασία (όποιος βιάζεται κάνει λάθη).



Αξιοσημείωτο είναι το ότι η ανάθεση έγινε από το  προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, στην τελευταία του συνεδρίαση, λίγο πριν αναλάβει το  νέο Δ.Σ.
Τέσσερα τουλάχιστον τα ερωτήματα.
·         Γιατί τόση βιασύνη από τον πρόεδρο – δήμαρχο;
·         Γιατί τόση απερισκεψία από τα (περισσότερα ) μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. και το Διευθυντικό προσωπικό της ΔΕΥΑΛ;
·         Γιατί ο εργολάβος δέχτηκε να πάρει το έργο με λιγότερη έκπτωση κατά 5% , δηλαδή με ζημία 90,000 ευρώ;
·         Αναλογίσθηκε κανείς ότι αν το έργο είχε δημοπρατηθεί κανονικά με τις συνηθισμένες εκπτώσεις η ΔΕΥΑΛ και κατ’  επέκταση οι Λαρισαίοι πολίτες θα είχαν όφελος κάτι περισσότερο από 500,000 ευρώ;
Μόνο λίγη αριθμητική για να δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά!!

2 σχόλια:

  1. To 50% ( ή, και παραπάνω) δίνεται σε ένα "άγριο ανταγωνισμό" και "μπαίνεις μέσα", ποντάροντας σε άλλα για να "βγεις" (καμιά αναθεσούλα συμπληρωματική κλπ). Το 22% αφήνει όφελος, όπως και το 17% σαφώς περισσότερο. Το που ένα έργο είναι "ίσα βάρκα ίσα πανιά" και προσθέτεις εκεί ένα εύλογο εργολαβικό όφελος είναι θέμα τιμών μελέτης και υπολογισμού από τους ενδιαφερόμενους που πάνε στη δημοπρασία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι, οι εργολήπτες δημοσίων έργων, ή "τρώνε τις σάρκες τους" με υψηλές εκπτώσεις και μετά "ψάχνονται" να βγει το έργο, ή, ένα μεγάλο έργο - όπως αυτό και άλλα- με μία "χαμηλή προσφορά" το επιμερίζονται περισσότεροι του ενός που φαίνεται, το κατασκευάζουν και συνεπώς, ωφελούνται περισσότεροι εργαζόμενοι. Αυτό δηλαδή, που θα μπορούσε να κάνει η ΔΕΥΑΛ βγάζοντας αντί για ένα μεγάλο, 2-3 μικρότερου προυπολογισμού έργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λέτε μακακίες. Στο τέλος θα βγεί κι από πάνω ο Τζανακ. Η Νομοθεσία των ΔΕ το επιτρέπει. Πόσο μάλλον όταν έχουμε 3 άγωνες Δημοπρασίες, εκ των οποίων η 1η απέφερε και ανταγωνιστικό ποσοστό (17%) έκπτωσης. Κατά τάλλα σε ειδικά θέματα μην ανακατεύεστε. Αλήθεια για την ανεργία νοιαζόμαστε μόνον με το νού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή