larissa.news10@gmail.com

23/5/11

Μάθημα ζωής από πιτσιρικά!

απο το sport24.gr
Το 2008, ο Ντούγκαν Σμιθ ήταν ένας 10χρονος πιτσιρικάς γεμάτος όνειρα για τη ζωή που καλά καλά δεν είχε προλάβει να ζήσει. Λάτρευε τον αθλητισμό και το μπέιζμπολ και κάθε βράδυ όταν ξάπλωνε, "έστελνε" τον εαυτό του στα μεγαλύτερα γήπεδα των ΗΠΑ όπου αγωνιζόταν μαζί με τα πιο φωτεινά αστέρια της χώρας. Ώσπου μια μέρα, μετά από ένα ατύχημα που είχε στο πόδι, η διάγνωση των γιατρών ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για να απειλήσει τα όνειρα του. Ο Ντούγκαν είχε ένα μεγάλο όγκο στο δεξί πόδι (στο μέγεθος μιας μπάλας του σόφτμπολ), μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου που προσβάλει στις ΗΠΑ περίπου 400 παιδιά το χρόνο...



Ο θάνατος του είχε χτυπήσει για τα καλά την πόρτα και έπρεπε να ακρωτηριαστεί το πόδι του ώστε να επιβιώσει. Στη συνέχεια οι γιατροί θα του έβαζαν ένα μεταλλικό πόδι, ώστε ο μικρός να μπορούσε να έχει μια αξιορπρεπή κινητικότητα.

"Θα μπορώ να αθλούμαι;", ήταν η μοναδική ερώτηση που έκανε στους γιατρούς για να συνεχίσει μόλις άκουσε την αρνητική τους απάντηση: "Εγώ θέλω να παίξω μπέιζμπολ. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να παίξω μπέιζμπολ!"

Ο πατέρας του πιτσιρικά, ο οποίος ήταν και ο προπονητής του στο μπέιζμπολ, συζήτησε με τους γιατρούς και έμαθε ότι υπάρχει μια δύσκολη και ριψοκίνδυνη εγχείρηση με επίπονο και μακρύ χρόνο αποκατάστασης.

"Θα σε πιέσω μετά, Μην νομίζεις ότι θα έχεις ειδική μεταχείριση! Δεν θα με συμπαθείς καθόλου εξαιτίας της στάσης μου", είπε ο Ντάστιν στο γιο του θέλοντας να σιγουρευτεί για την απόφαση του μικρού να προχωρήσει στην επέμβαση:

"Δεν με ενδιαφέρει! Θέλω μόνο να παίζω μπέιζμπολ!", ήταν η κατηγορηματική στάση του 10χρονου!

Του γύρισαν ανάποδα το πόδι!


Η επιμονή του μικρού ήταν τέτοια που δεν σήκωνε άλλη απόφαση από τους γονείς του. Ο Ντούγκαν είχε διαλέξει να ακολουθήσει την μέθοδο "rotationplasty", που ζήτημα αν γίνεται καμιά 10αρια φορές το χρόνο στις ΗΠΑ.

Σε αυτή τη μέθοδο οι γιατροί γυρίζουν το πόδι του ασθενούς κατά 180 μοίρες και το τοποθετούν ψηλότερα! Αυτό επιτρέπει στους μύες και τους συνδέσμους του αστραγάλου να κάνουν την δουλειά που κάνει το γόνατο.

Στη συνέχεια βάζουν από κάτω ένα πρόσθετο πόδι, το οποίο ελέγχει καλύτερα ο ασθενής, σε σχέση με την κλασικά μέθοδο τοποθέτησης ενός μεταλλικού ποδιού.

Συγκλόνισε τους γιατρούς...


Η επιμονή του Ντούγκαν για το μπέζιμπολ και κατά επέκταση για την ίδια τη ζωή ήταν απίστευτη και συγκλόνισε τους γιατρούς που ανέλαβαν το χειρουργείο και την αποκατάσταση του. "Κάνε ό,τι πρέπει για να παίξω μπέιζμπολ", είπε στον χειρούργο του νοσοκομείου του Οχάιο λίγο πριν ξεκινήσει η επέμβαση η οποία κράτησε 25 ώρες!

Μετά την επέμβαση παρέμεινε 2 εβδομάδες στην εντατική που συνοδεύτηκαν με φρικτούς πόνους κατά τη διάρκεια της προσαρμογής του στο πρώτο προσθετικό πόδι. Ο πιτσιρικάς όμως δεν πτοήθηκε και ας συνεχίστηκε η επίπονη αποκατάσταση καθώς ακολούθησαν άλλα 4 συνολικά προσθετικά πόδια, μέχρι να καταλήξει σε αυτό που τώρα χρησιμοποιεί.

"Ποτέ δεν τον ακούσαμε να λέει: Φτάνει πια, δεν μπορώ. Ακόμα και όταν έμενε ξάγρυπνος όλη νύχτα από τους πόνους...", λέει ο πατέρας του γυρίζοντας το χρόνο πίσω στην περίοδο αποκατάστασης του.

Βασικός με νέα όνειρα!


Αυτή τη στιγμή ο μικρός είναι στην ηλικία των 13 και μέλος της ομάδας μπέιζμπολ του σχολείου του. Και μην νομίζετε ότι έχει παθητικό ρόλο! Αγωνίζεται στην πρώτη βάση και συχνά πυκνά ξεκινάει ως βασικός.

Φυσικά αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, όπως το να κουτσαίνει ελαφρά. Και αυτό γιατί το δεξί του πόδι σχεδιάστηκε να είναι μεγαλύτερο ώστε όταν το αριστερό αναπτυχθεί να ταιριάξουν στο ύψος.

Ο πιτσιρικάς όμως δεν πτοείται με τίποτα! Οι πιθανότητες να προσβληθεί ξανά από καρκίνο είναι ελάχιστες και ο ίδιος συνεχίζει να απολαμβάνει τη ζωή και κάνει νέα όνειρα: "Θέλω τώρα να παίξω ράγκμπι!", τονίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί μοιράζοντας απλόχερα νότες αισιοδοξίας σε όσους τον ακούν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου