larissa.news10@gmail.com

9/9/11

Καταγγελία εργαζομένων του "Ημερήσιου Κήρυκα"

Προς το Δ.Σ. Της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς  Ελλάδας και Εύβοιας
Λάρισα, 5 Σεπτεμβρίου 2011
Κύριοι και κυρία συνάδελφοι, 
Σας υπενθυμίζουμε, ότι από τις 24/3/2011 τελούμε σε επίσχεση εργασίας προς τον εργοδότη μας, Αθανάσιο Ζησόπουλο (Ημερήσιος Κήρυκας της Λάρισας).
 Σας γνωρίζουμε, ότι μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που καταθέσαμε η οποία συζητήθηκε στις 20/5/2011 εκδόθηκε δικαστική απόφαση που υποχρέωσε τον εργοδότη μας να μας καταβάλλει ποσά που αφορούσαν δεδουλευμένες αλλά και μέλλουσες αποδοχές. Παράλληλα ασκήσαμε αγωγή για τις απαιτήσεις μας η οποία θα συζητηθεί εντός του 2012. Ανάμεσα στις ενέργειες που κάναμε για να πάρουμε κάποια χρήματα από τον εργοδότη μας ήταν και η απόφαση να κατασχέσουμε στα χέρια δήμων της περιοχής μας, ως τρίτων, απαιτήσεις τις οποίες είχε κατ' αυτών ο εργοδότης μας.
    Βρεθήκαμε, λοιπόν, μπροστά σε μια μεθόδευση, όπως πιστεύουμε, και θα λέγαμε «συμπαιγνία» δήμων και Ζησόπουλου. Πιο συγκεκριμένα, οι δήμοι του νομού Λάρισας και ο εργοδότης μας  παρουσίασαν έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι τις απαιτήσεις αυτές που είχε ο κ. Ζησόπουλος κατά τρίτων τις εκχώρησε σε τρίτα πρόσωπα και μάλιστα δύο - τρεις μέρες πριν τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Ειδικότερα, παρουσιάζεται ότι προηγήθηκε  συμφωνία εκχώρησης τριών απαιτήσεων, δηλαδή κατά 3 δήμων, προς  τον κ. Νικόλαο Καζαντζή, ο οποίος φέρεται ότι την ίδια ημέρα δάνεισε χρήματα προς τον κ. Ζησόπουλο. 

    Το κυριότερο όμως είναι ότι σημαντικές απαιτήσεις εκχωρούνται επιλεκτικά σε δύο άλλους εργαζόμενους, όπως διεξοδικά αναφέρουμε παρακάτω. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι ένας εξ αυτών των εργαζομένων είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, συνάδελφος, κ. Ιωάννης Σιούλας, ο οποίος αν και λόγω του θεσμικού του ρόλου ήταν  υποχρεωμένος να σταθεί δίπλα στον αγώνα μας, αυτός όχι μόνο στάθηκε απέναντι, αλλά συμμετέχει σε όλη αυτή την διαδικασία συμβάλλοντας σημαντικά στην ματαίωση ικανοποίησης των απαιτήσεών μας. 

Φυσικά αυτό ήταν το τελευταίο που περιμέναμε από την συμπεριφορά του, η οποία μας εξέπληξε. Βέβαια θεωρούμε ότι μετά  από αυτή του την ενέργεια θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματιστεί εάν μπορεί να παραμείνει στην προεδρία του Οργάνου αυτού. Αυτό που μας εκπλήσσει βεβαίως, είναι ότι το άλλο πρόσωπο προς το οποίο έγινε εκχώρηση σημαντικού ποσού, επίσης προς ματαίωση ικανοποίησης απαιτήσεών μας, είναι η κ. Μαριάνθη Παπαγιάννη,  η οποία υπήρξε επί χρόνια και αυτή συνδικαλίστρια στην Ένωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

     Βέβαια δεν αρνούμαστε το δικαίωμα των συνδικαλιστών να ικανοποιηθούν στις απαιτήσεις τους έναντι του εργοδότη, όμως αρνούμαστε και καταγγέλλουμε την σύμπραξή τους σε τέτοιες μεθοδεύσεις που σκοπό έχουν να μην εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους άλλοι εργαζόμενοι που ακολούθησαν την νόμιμη οδό  και στην προκειμένη περίπτωση των δικών μας διεκδικήσεων. Άλλωστε για το λόγο αυτό ο νόμος θέσπισε την αναλογική ικανοποίηση των εργαζομένων ακόμα και σε περίπτωση πλειστηριασμού ώστε να αποφεύγονται τέτοιες μεθοδεύσεις.

     Όπως αντιλαμβανόσαστε οι εργοδότες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να υλοποιήσουν τα παράνομα σχέδιά τους στο χώρο του συνδικαλισμού, ακυρώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι υγιείς συνδικαλιστές. Όλα αυτά προέρχονται από έγγραφα που είναι στη διάθεσή σας.

ΥΓ1: Κύριοι και κυρία συνάδελφοι, μέλη της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, σε κουβέντα που είχαμε μετά τη συνάντησή σας με την διευθύντριά μας (Κ. Ζησοπούλου), εκφράσατε την απορία γιατί κάναμε επίσχεση εργασίας μόνο οι 7 και όχι όλοι. Κάποια από μας, σας απάντησε τότε ότι, «ίσως μερικοί να τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι». Απορείτε ακόμη γιατί δεν ήρθαν μαζί μας στην επίσχεση εργασίας και γιατί δεν έκαναν ούτε μία ημέρα απεργία, ενώ από την αρχή οι σκέψεις μας για το τι κινήσεις θα ακολουθήσουμε ήταν κοινές;

ΥΓ2: Ο κ. Ιωάννης Σιούλας, λίγες ημέρες πριν προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας είχε υπογράψει σύμβαση με τον εργοδότη κ. Ζησόπουλο για να εισπράξει ποσό άνω των 20.000 ευρώ από το δήμο Αγιάς (Οφειλή του ΟΤΑ στην εφημερίδα Ημερήσιος Κήρυκας). Τα συμπεράσματα δικά σας.
 
Συναδελφικά
                              
Δήμητρα ΓκέκαΦανή Γιαννιώτη Ζωή Κατσαμάκα
Αγγελική Κουτινούδη
Αποστόλης Ντόμαλης
Κων/νος Μερτζανίδης
Κων/νος Μάντζιαρης

3 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί η καταγγελία.
    Και ο άνθρωπος τα λεφτά του ήθελε έστω και ως πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν εισαι συνδικαλιστής δεν αγωνίζεσαι να πάρεις τα λεφτά μόνο για τον εαυτό σου, αλλά ίσα για όλους. Ολοι δουλεύουν και όλοι τα έχουν ανάγκη. Το πιο έντιμο είναι να παραιτηθείς και όχι να το "παίζεις" πρόεδρος για τα μάτια του κόσμου. Κάτι τέτοιοι πεθάναν τον συνδικαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ολοι οι εργαζόμενοι μαζί στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων καταρχήν(όλοι εργαζομενοι δεν ειναι?)πονηριές που σαμποταρουν αγώνες για το αυτονόητο δεν ειναι αυτές? και σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους "ουδέτερους"δημους σε οφελος ποιανού τελικά ?της ασυδοσίας ,της ανισοτητας ,του ατομισμού κλπ,τι εξυπηρετουν? τις εργοδοτικές αναγκες για κερδη και εκμετάλλευση ή τις ανάγκες των εργαζομενων για μια αξιοπρεπής διαβιωση? κανεις δεν ειναι αμοιρος ευθυνών ειδικά όταν συναινει με έμμεσο ή καταφανή τρόπο εναντια τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή